عمل پروستات در سنین بالا - دکتر کیوان آقامحمدپور
زمان مطالعه: 7 دقیقه

عمل پروستات در سنین بالا توسط پزشک متخصص انجام می‌گردد که طی این عمل، جراح قسمتی و یا تمام غده پروستات را از بدن فرد خارج می‌کند. از آنجایی که جراحی پروستات در افراد سالمند سبب ایجاد عوارض جانبی همچون اختلال در نعوظ، مشکلات کنترل ادرار و غیره می‌شود معمولا عمل به عنوان آخرین راه درمان این بیماری محسوب می‌شود. اگر قصد انجام عمل پروستات در سنین بالا را دارید بهتر است ابتدا با پزشک متخصص اورولوژی درباره تمام احتمالات مشورت نمایید و با آگاهی تصمیم بگیرید.

علائم ابتلا به پروستات در سالمندان

  • احساس سوزش و یا درد در ناحیه پروستات، لگن، زیر شکم، کشاله ران، آلت تناسلی و دور کمر
  • شب ادراری و تکرر ادرار
  • احساس سوزش و درد در آلت تناسلی یا مجاری ادراری در حین دفع ادرار یا پس از آن
  • اضطراب و اختلالات خواب
  • مشاهده خون در ادرار و تغییر رنگ آن
  • خروج مایعات غیر معمول از آلت تناسلی
  • احساس ضعف و خستگی
  • لرز
  • تب
  • احساس تهوع و استفراغ
  • ضعیف شدن و یا قطع شدن جریان ادرار

عمل پروستات در سنین بالا خطرناک است؟

همانطور که گفته شد؛ طی جراحی پروستات یا پروستاتکتومی تمامی غده پروستات و یا قسمتی از آن برداشته می‌شود. این جراحی با توجه به شرایط جسمی بیمار با روش‌های گوناگونی همچون جراحی باز و سنتی و یا لاپاراسکوپی انجام می‌شود. به طور کلی عمل پروستات به عنوان روشی موثر و ایمن برای درمان مشکلات مربوط به پروستات استفاده می‌شود، اما این جراحی نیز همانند هر عمل دیگری ممکن است عوارض و خطراتی داشته باشد و جان بیماران علی‌الخصوص سالمندان را به خطر بیندازد.

عفونت‌های ناشی از جراحی، مشکلات قلبی از جمله سکته قلبی، مشکلات ریوی مانند جمع شدن خون در ریه یا ذات‌الریه و لخته شدن خون در عروق به عنوان خطرات عمل پروستات در افراد سالمند محسوب می‌شود که پزشک پیش از جراحی باید تمامی این موارد را در نظر بگیرد. در صورتی که جراح تشخیص بدهد که انجام این جراحی برای حفظ سلامت سالمند ضرورت دارد لازم است که بیمار را از عوارض و مشکلات احتمالی پس از عمل آگاه سازد و سپس اقدام به انجام جراحی نماید.

بهترین سن برای عمل پروستات

به طور کلی بهترین سن برای عمل پروستات به شرایط جسمی بیمار و همچنین نوع بیماری بستگی دارد. با توجه به این که پروستات به عنوان یکی از مهم‌ترین بخش‌های دستگاه تناسلی آقایان به شمار می‌رود، اهمیت درمان و همچنین جراحی به موقع آن اهمیت زیادی دارد. دارا بودن علائم زیر در سنین مختلف نشان از بهترین زمان برای جراحی پروستات خواهد داشت که این نشانه‌ها عبارتند از:

↲ احتباس حاد ادرار

کسانی که دچار بی اختیاری ادراری بعد پروستات شده‌اند، باید هر چه زودتر تحت درمان قرار بگیرند تا مشکل آنان برطرف شود.

↲ خونریزی در ادرار

یکی دیگر از علائمی که هشدار دهنده بهترین سن برای جراحی غده پروستات است، مشاهده خونریزی در ادرار است. خونریزی می‌تواند خفیف و یا شدید باشد و جریان ادرار را مسدود نماید که در این شرایط انجام جراحی ضرورت می‌یابد.

↲ عفونت‌های مکرر دستگاه ادراری

در صورت تکرار شدن عفونت پروستات در مجاری ادرار آقایان، جراحی پروستات باید هر چه سریع‌تر صورت بگیرد.

↲ اختلال در عملکرد کلیه

اگر پروستات بیش از حد بزرگ شود، ممکن است مسیر ادرار از کلیه‌ها مسدود گردد و بیمار به نارسایی کلیه مبتلا شود؛ بنابراین جراحی پروستات باید در اسرع وقت انجام شود.

تشخیص پروستات در سالمندان

تشخیص پروستات در سالمندان

متخصص اورولوژ برای تشخیص مشکلات پروستات در سالمندان و افراد سن بالاتر به طور معمول از روش‌هایی که در ادانمه بررسی شده است، استفاده می‌کند:

1) آزمون PSA (آنتی ژن پروستات خاص)

این آزمون با استفاده از یک آزمایش خون در محیط بیمارستان، کلینیک‌ و یا در منزل انجام می‌شود تا میزان آنتی ژن پروستات موجود در خون اندازه‌گیری گردد. افزایش PSA موجود در خون نشانه‌ای از سرطان پروستات بوده، اما این آزمون به تنهایی تاییدکننده این نوع سرطان نیست و باید در کنار آن آزمایشات دیگری نیز انجام گردد.

2) تست توشه رکتال

در این تست پزشک انگشت خود را روی رکتوم قرار خواهد داد تا با معاینه فیزیکی متوجه اندازه غیرطبیعی پروستات شود.

3) برش Biopsy با سوزن

در این روش پزشک از بافت پروستات نمونه کوچکی را برمی‌دارد و زیر میکروسکوپ آن را بررسی می‌کند.

4) تصویربرداری از پروستات

یکی دیگر از روش‌های تشخیص پروستات در سالمندان تصویربرداری است که شامل سی تی اسکن، ام آر آی و سونوگرافی می‌شود.

روش‌های درمان پروستات در سنین بالا

پزشکان از روش‌های مختلفی برای درمان پروستات در سنین بالا استفاده می‌کنند که این روش‌ها شامل موارد زیر می‌گردد.

1- جراحی پروستات

یکی از روش‌های متداول درمان این بیماری جراحی پروستات است. در صورتی که پزشک با دارو درمانی نتواند این بیماری را درمان کند انجام عمل جراحی را پیشنهاد خواهد کرد. جراحی پروستات شامل روش باز و لاپاراسکوپی و رباتیک انجام می‌گردد. در جراحی باز پزشک برشی را ایجاد کرده و نسبت به خروج بافت بزرگ شده پروستات اقدام می‌کند، اما در روش لاپاراسکوپی ۴ برش کوچک روی شکم ایجاد می‌شود و سپس بافت بزرگ شده پروستات خارج می‌گردد.

2- رادیوتراپی

یکی دیگر از روش‌های درمان پروستات سالمندان رادیوتراپی است که با سلول‌های آسیب‌دیده مقابله می‌کند و کمترین آسیب را به سلول‌های سالم وارد خواهد کرد.

3- کاشت دانه‌های رادیواکتیو

در این روش پزشک به جای وارد نمودن اشعه به بدن بیمار دانه‌هایی را درون بدن آنان خواهد کاشت تا بتوانند سلول‌های سرطانی را هدف قرار دهند و آن‌ها را از بین ببرند.

4- شیمی درمانی پروستات

در صورت پیشرفته بودن پروستات پزشک انجام شیمی درمانی را پیشنهاد می‌کند تا روند تکثیر سلول‌های سرطانی کند شود. این روش در موارد سخت و حاد تجویز می‌شود و به عنوان آخرین درمان پروستات است.

5- دارو درمانی

اگر پروستات در مراحل ابتدایی باشد، پزشک داروهای خاصی را برای بیمار تجویز می‌کند تا از پیشرفت این بیماری تا حد زیادی جلوگیری نماید.

6- درمان با بخار آب رزوم

در این روش که معمولا در کلینیک یا مطب پزشک انجام می‌گردد، دستگاهی را وارد مجرای ادرار خواهند کرد. در این دستگاه یک سوزن کوچک وجود دارد که از طریق آن بخار و یا بخار آب به منظور درمان بافت اضافی پروستات وارد آن ناحیه می‌شود.

7- مایکروویو درمانی

این درمان به عنوان روشی کم‌تهاجمی به شمار می‌رود که طی آن آنتنی مایکروویو که به یک لوله انعطاف‌پذیر متصل است از طریق مجرای ادرار وارد مثانه شده و امواج آن سبب از بین رفتن بافت اضافی پروستات می‌شود.

8- سیستم UroLift.UroLift

سیستم UroLift.UroLift در واقع پروتزی دائمی است که به منظور نگه داشتن و بلند کردن پروستات از مجرا مورد استفاده قرار می‌گیرد تا دیگر مجرای ادرار مسدود نشود. این روش با استفاده از بیهوشی و ‌به صورت سرپایی انجام می‌شود و نیازی به بستری ندارد.

9- جراحی لیزر

گاهی اوقات پزشک برای کوچک کردن غده پروستات و از بین بردن بافت اضافی آن جراحی لیزر را توصیه می‌کند. ممکن است این روش برای پروستات‌های خیلی بزرگ چندان موثر واقع نشود. لیزر درمانی سبب کاهش علائم این بیماری در سالمندان شده و به بهبودی آنان کمک شایانی خواهد کرد.

خطرات عدم درمان پروستات در سنین بالا

پروستات زیر مثانه قرار دارد و بزرگ شدن آن سبب ایجاد فشار به مثانه شده و دفع ادرار در سالمندان را با مشکل مواجه خواهد کرد. از دیگر خطرات عدم درمان پروستات در سنین بالا می‌توان به تکرر ادرار، تاخیر در دفع ادرار، عدم تخلیه کامل ادرار و قطع شدن ادرار اشاره کرد. این عوارض ریسک ابتلا به بیماری‌های عفونی مجاری ادرار را افزایش می‌دهند. از طرفی نیز ایجاد مشکل در مجاری ادراری موجب آسیب به کلیه و نارسایی آن خواهد شد. از دیگر خطرات عدم درمان این بیماری در سنین بالا می‌توان احتمال ابتلا به بیماری سرطان پروستات را نام برد. به منظور پیشگیری از این خطرات احتمالی، انجام عمل پروستات در سنین بالا با توجه به نظر و توصیه‌های پزشک ضرورت می‌یابد.

در نهایت فراموش نکنید..

عمل پروستات در سنین بالا سبب کاهش علائم این بیماری همچون مشکلات ادراری، تورم پروستات و درد در این ناحیه از بدن می‌شود. از آنجایی که انجام این جراحی در سنین بالا ممکن است خطراتی را برای بیماران در پی داشته باشد بهتر است برای انجام این عمل پزشکی باتجربه را انتخاب نمایید. انتخاب یک پزشک حاذق در دستیابی به بهترین نتیجه پس از جراحی نقش بسیار مهمی خواهد داشت.

سوالات متداول درباره عمل پروستات در سنین بالا ↶

زمان مطالعه: 7 دقیقه
1. مراقبت‌های بعد از جراحی پروستات در سنین بالا شامل چه مواردی می‌شود؟ 

پرهیز از بلند کردن اجسام سنگین، راه رفتن به آهستگی، زور نزدن برای دفع ادرار، نوشیدن مایعات فراوان، پرهیز از میل کردن نوشیدنی‌های دارای کافئین و دوش گرفتن با آب ولرم

2. بهترین رژیم غذایی پس از جراحی پروستات در سنین بالا به چه صورت باید باشد؟

داشتن یک رژیم غذایی سبک و ملایم بعد از جراحی پروستات توسط سالمندان اهمیت زیادی دارد. خوردن غذاهای رقیق و نوشیدن مایعات فراوان بعد از جراحی به عنوان بهترین گزینه پس از عمل محسوب می‌شود.

3. برای کنترل سوزش ادرار بعد از جراحی پروستات در سنین بالا چه کنیم؟

سوزش ادرار بعد از عمل پروستات در سنین بالا شایع بوده و عارضه‌ای موقتی است که با گذشت زمان برطرف می‌شود. نوشیدن مایعات فراوان، مصرف داروهای مسکن، مصرف آنتی بیوتیک، تغییر در داروها و برداشتن سوند ادراری سبب برطرف شدن سوزش پس از جراحی خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *