در این مقاله می خوانید :
- 1 علل سوزش ادرار :
- 2 چگونه عفونت ادرار، سوزش ادرار ایجاد می کند ؟
- 3 آیا یائسگی باعث سوزش ادرار می شود ؟
- 4 در سرطان مثانه ( کانسر مثانه ) چگونه ایجاد می کند ؟
- 5 مقاربت جنسی ( رابطه جنسی ) با سوزش ادرار چه ارتباطی دارد ؟
- 6 آیا این بیماری با بیماریهای مقاربتی جنسی منتقل می شوند ؟
- 7 برگشت ادرار چه ارتباطی با سوزش ادرار دارد ؟
- 8 آیا با رژیم غذایی ارتباط دارند؟
- 9 درمان سوزش ادرار چیست ؟
سوزش ادرار ( دیزوری = dysuria ) به احساس سوزش و درد هنگام ادرار کردن گفته می شود. سوزش ادرار مسئله شایعی بوده و بسیاری از بیمارانی که به اینجانب مراجعه می کنند این مشکل را ذکر می کنند.
نکته مهم اینست که سوزش ادرار علامتی از یک بیماری است و به تنهایی یک بیماری محسوب نمی شود . بنابراین حتماً باید به دنبال تشخیص علت و رفع آن باشیم .
-
علل سوزش ادرار :
علل آن می تواند از یک عفونت ساده ادراری تا بیماریهای جدی مثل سرطان مثانه یا کانسر مثانه متفاوت باشد . عوامل زیر از علل آن می باشد :
- عفونت ادراری
- مقاربت جنسی
- بعد از یایسگی
- سرطان مثانه ( کانسر مثانه )
- بیماریهای مقاربتی
- سیتیت بینابینی
- برگشت ادراری
- بزرگی پروستات
- سنگ در سیستم ادراری
- عوامل غذایی
-
چگونه عفونت ادرار، سوزش ادرار ایجاد می کند ؟
1- عفونت مثانه :
عفونت مثانه در خانمها شایع است و همراه سوزش علایم دیگر مثل تکرر ادرار ، فوریت در دفع ادرار ، تغییر رنگ و بوی ادرار ، مشاهده خون در ادرار ،احساس عدم دفع کامل آن وجود دارد . با یک دوره آنتی بیوتیک تراپی کوتاه مدت این مشکل رفع می شود .
2- عفونت پروستات :
در مردان جوان شایع است و همراه علایم دیگر مثل تب و لرز ، ضعیف شدن جریان ادرار ،درد اندام ها ، تکرر ادرار ، فوریت در دفع ادرار ، تغییر رنگ و بوی ادرار ، مشاهده خون در ادرار ،احساس عدم دفع کامل ادرار وجود دارد . در این موارد نیاز به انجام آزمایش و کشت ادرار ، سونوگرافی کلیه و مثانه و یک ماه آنتی بیوتیک دارند .
3- عفونت کلیه :
نسبت به موارد عفونت مثانه و عفونت پروستات ،علایم شدیدتر است . درد پهلو همراه تب و لرز و علائم ادراری مثل تکرر ادرار ، فوریت در دفع ادرار ، تغییر رنگ و بوی ادرار ، مشاهده خون در ادرار ،احساس عدم دفع کامل وجود دارد .در این موارد نیاز به انجام آزمایش ادرار ، کشت ادرار ، سونوگرافی کلیه و مثانه و آنتی بیوتیک وریدی دارند .بهتر است توسط متخصص جراح کلیه و مجرای ادراری ( ارولوژیست ) و یا فوق تخصص کلیه و مجاری ادراری ( اورولوژی ) ویزیت شوند .
بخوانید : تنگی مجرای ادراری
-
آیا یائسگی باعث سوزش ادرار می شود ؟
با افزایش سن در خانمها ( یائسگی ) به علت تغییرات هورمونی و کاهش سطح مخاطی مجاری ادراری ، فرد حین ادرار کردن دچار سوزش ادرار می شود که ارتباطی با عفونت ادراری ندارد و معمولاً با بی اختیاری ادراری نیز همراه است . با تجویز داروهای هورمونی موضعی این نوع بیماری نیز درمان می شود .
-
در سرطان مثانه ( کانسر مثانه ) چگونه ایجاد می کند ؟
ممکن است در برخی موارد و به ویژه در سن بالا ، اولین علامت سرطان مثانه ( کانسر مثانه ) سوزش ادرار باشد . معمولاً این افراد سابقه مصرف سیگار نیز دارند . بنابراین حتماً در افراد مشکوک به سرطان مثانه ( کانسر مثانه ) حتماً لازم است ارزیابی کامل و یا سیستوسکوپی در موارد لزوم توسط متخصص جراح کلیه و مجرای ادراری ( ارولوژیست ) و یا فوق تخصص کلیه و مجاری ادراری ( اورولوژی ) انجام شود .
-
مقاربت جنسی ( رابطه جنسی ) با سوزش ادرار چه ارتباطی دارد ؟
بعد از انجام رابطه جنسی ( سکس ) و مقاربت جنسی ( نزدیکی ) مخصوصاً خانمها دچار سوزش ادرار می شوند که معمولاً ظرف یک تا دو روز و با مصرف مایعات درمان می شوند .
-
آیا این بیماری با بیماریهای مقاربتی جنسی منتقل می شوند ؟
برخی بیماریهای منتقله از طریق جنسی مثل سوزاک و کلامیدیا باعث ایجاد سوزش ادرار در هر دو جنس مردان و خانمها می شوند . علائم ادراری دیگر شامل خروج ترشح چرک از مجرای ادراری است که نیاز به درمان آنتی بیوتیک مناسب دارند .
یکی از علائم برگشت ادرار به ویژه در دختر بچه ها می تواند باشد که همراه علایم دیگر مثل تب و لرز ، بی اشتهایی ، عدم وزن گرفتن بچه و عدم توانایی شیر خوردن می باشد . بی اختیاری ادراری نیز همراه برگشت ادراری دیده می شود .با مراجعه به متخصص جراح کلیه و مجرای ادراری ( ارولوژیست ) و یا فوق تخصص کلیه و مجاری ادراری ( اورولوژی ) درمان مناسب صورت می گیرد .
-
آیا با رژیم غذایی ارتباط دارند؟
برخی مواد غذایی مثل قهوه ،چای ،غذاهای اسیدی، فرآورده های بهداشتی ، غذاهای پر ادویه ،سیر ، پیاز باعث سوزش ادرار می شوند .
بخوانید : درمان بی اختیاری ادراری در خانمها
-
درمان سوزش ادرار چیست ؟
- مصرف زیاد مایعات : فرد روزانه باید حداقل 8 لیوان آب مصرف نماید .
- تغییر رژیم غذایی : اجتناب از مصرف غذاهای تحریک کننده لازم است .
- ادرار کردن بعد از رابطه جنسی
- عوض کردن لباس زیر مرطوب از رشد باکتریها جلوگیری می کند .
- مصرف آنتی بیوتیک مناسب در زمان عفونت ادرار
دکتر کیوان آقامحمدپور فوق تخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری و ناباروری
پیج دکتر کیوان آقامحمدپور در سایت آپارات