در این مقاله می خوانید :
کجی آلت تناسلی مشکلی هست که در برخی مردان وجود داشته که علل مختلفی دارد ممکن است کجی آلت تناسلی به سمت پایین بوده و یا به طرفین انحنا داشته باشد، انتقال ادرار و اسپرم به خارج از بدن کار مهم و اصلی آلت تناسلی می باشد.داخل آلت تناسلی ۳ لوله وجود دارد. یکی از آنها مجرای ادرار نام دارد که خالی است و کار آن انتقال ادرار از مثانه به خارج از طریق آلت تناسلی می باشد .۲ لوله دیگر کورپورا کاورنوسا نام دارند که تشکیل شده از دو بافت استوانه ای شکل است که از قاعده تا سر آلت امتداد یافته اند که این لولهها نرم و اسفنجی هستند که با خون پر میشوند تا در حین نعوط آلت تناسلی را سفت کنند. این ۳ لوله توسط یک غلاف فیبری بسیار سخت (تونیکا آلبوژینا) به هم پیچیده شده اند.در حین رابطه جنسی، سفتی آلت تناسلی باعث می شود که فشار وارد کردن به واژن زن تا حدی برای مرد آسان شود. سپس مجرای ادرار به عنوان کانالی برای حمل منی به داخل واژن عمل می کند.
کجی آلت تناسلی
جایی که پلاکها “بخشهایی از بافت اسکار مسطح” در زیر پوست آلت تناسلی تشکیل میشوند را کجی آلت تناسلی یا بیماری پیرونی گویند. این پلاک ها در حین نعوظ می توانند باعث خم شدن یا فرو رفتگی آلت تناسلی شوند. پلاک ها اغلب از طریق پوست قابل لمس هستند و می توانند دردناک باشند.
علائم کجی آلت تناسلی
پلاک های خمیدگی آلت تناسلی بیشتر مواقع در بالای آلت تناسلی تشکیل می شوند. این پلاکها باعث انعطاف پذیری کمتر آلت تناسلی می شود و ممکن است باعث شود آلت تناسلی در هنگام سفت شدن به سمت بالا خم شود.
زمانی که پلاک ها در پایین یا کنار آلت تناسلی ایجاد می شوند، این خمیدگی به سمت پایین یا به طرفین خواهد بود و باعث ایجاد کجی آلت تناسلی به سمت پایین. بعضی از آقایان بیش از یک پلاک دارند که ممکن است باعث انحنای پیچیده شود.
بعضی اوقات پلاک هایی تشکیل می شود که تمام اطراف آلت تناسلی را تشکیل می دهند. این پلاکها معمولاً باعث خمیدگی نمیشوند، اما ممکن است باعث باریک شدن آلت تناسلی مانند گردن یک بطری می شود که به این حالت گردن بطری می گویند.در موارد بدتر، پلاک ممکن است باعث جمع کردن کلسیم شده و بسیار سخت شود، تقریباً مانند یک استخوان. در این مواقع آقایان ممکن است متوجه شوند که آلت تناسلی آنها کوچک یا کوتاه شده است.
سایر علائم بیماری پیرونی یا کجی آلت تناسلی عبارتند از:
- آلت تناسلی کج(به هر سمت)
- توده ها در آلت تناسلی
- نعوظ دردناک
- نعوظ های نرم
- داشتن مشکل در رابطه جنسی به دلیل آلت تناسلی کج
کجی آلت تناسلی می تواند کیفیت زندگی فرد را بدتر کند،اکثر افراد مبتلا به این بیماری دچار استرس و افسردگی می شوند. متأسفانه بسیاری از آقایان مبتلا به بیماری پیرونی خجالت می کشند و ترجیح می دهند به جای دریافت کمک، در سکوت رنج ببرند.
علت کجی آلت تناسلی
کجی آلت تناسلی معمولاً در اثر آسیب جزئی به آلت تناسلی ایجاد می شود.این آسیب اکثراً در اثر رابطه جنسی شدید که در آن آلت تناسلی در حین دخول یا فشار از استخوان شرمگاهی همسر خم می شود، گاهی هم ممکن است در اثر ورزش یا حوادث دیگر نیز ایجاد شود.
گاهی نیز آسیب به تونیکا آلبوژینیا ممکن است منجر به تشکیل بافت اسکار در سلول ها شود. این بافت اسکار باعث تشکیل پلاک بیماری خمیدگی آلت تناسلی می شود. بیماری پیرونی نتیجه مشکلی در نحوه ترمیم زخم ها توسط بدن است.
معمولاً در برخی افراد که از یک یا چند مورد از مشکلات زیر رنج می برند شایع تر است:
- دیابت
- فشار خون بالا
- کلسترول بالا
این را بدانید که تمام آقایانی که از ضربه خفیف به آلت تناسلی رنج می برند به بیماری کجی آلت تناسلی مبتلا نمی شوند. آقایان مبتلا به بعضی اختلالات بافت همبند مانند انقباضات دوپویترن یا تمپانواسکلروز و آقایانی که یکی از اعضای نزدیک خانواده خود به بیماری کجی آلت تناسلی مبتلا هستند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به کجی آلت تناسلی هستند. برخی از مسائل از قبیل قند خون بالا، مصرف تنباکو، یا ترومای لگنی در گذشته، ممکن است منجر به مشکلات بهبود زخم شود و ممکن است به بیماری انحنای آلت تناسلی منجر گردد.
مراحل کجی آلت تناسلی
بیماری کجی آلت تناسلی به دو مرحله تقسیم می شود: در هر دو مرحله، کجی آلت تناسلی مشکلاتی در رابطه جنسی ایجاد می کند.
-
فاز حاد
مرحله حاد اغلب ۵ تا ۷ ماه طول می کشد ، اما در برخی موارد ممکن است تا ۱۸ ماه ادامه یابد. در این مدت، پلاکها در آلت تناسلی تشکیل میشوند، کجی آلت تناسلی بدتر میشود و ممکن است هنگام سفت شدن آلت تناسلی احساس درد کنید.
-
فاز مزمن
این فاز زمانی است که رشد پلاک متوقف می شود و آلت تناسلی بیش از این خم نمی شود.
بخوانید : جراحی پلاستیک آلت تناسلی
تشخیص کجی آلت تناسلی
پزشک متخصص اورولوژی گاهی ممکن است تنها با یک معاینه فیزیکی بتواند تشخیص دهد که آیا شما بیماری پیرونی دارید یا خیر. پلاک های سخت اغلب می توانند احساس شوند که آیا آلت تناسلی سفت است یا نه. برای بررسی نحوه انحنای آلت تناسلی، ممکن است پزشک متخصص اورولوژی دارویی را به آلت تناسلی شما تزریق کند تا آن را سفت کند و جهت بررسی از آن عکس بگیرد. در برخی موارد، اولتراسوند داینامیک، که از امواج صوتی برای دریافت تصویری از آنچه در بدن شما است استفاده میکند، برای دیدن محل پلاک، بررسی تجمع کلسیم و نشان دادن جریان خون در آلت تناسلی شما استفاده میشود.
درمان کجی آلت تناسلی به سمت پایین
در موارد خیلی کمی بیماری پیرونی بدون درمان از بین می رود. اکثر پزشکان درمان بیماری را بدون جراحی برای ۱۲ ماه اول پس از اولین تشخیص بیماری پیشنهاد می کنند. آقایانی با پلاک های کوچک، انحنای کم آلت تناسلی، بدون درد و بدون مشکل جنسی ممکن است نیازی به درمان نداشته باشند. سایر درمان ها نیز عبارتند ازمصرف موارد زیر:
- مصرف داروهای خوراکی
- ویتامین E خوراکی
- آمینو بنزوات پتاسیم – تاموکسیفن
- کلشی سین
- کارنیتین
- تزریق به آلت تناسلی
- تزریق وراپامیل
- تزریق اینترفرون
- تزریق کلاژناز
- سایر درمان ها
درمان آلت تناسلی با سونوگرافی، اشعه، امواج شوک، گرما و وراپامیل روی پوست نیز در حال بررسی است. اینها در اکثر موارد، اثبات نشده اند و توسط متخصصان این حوزه توصیه نمی شوند.
جراحی برای درمان کجی آلت تناسلی
جراحی مختص آقایانی است که ناهنجاریهای شدیدتر و ناتوان کننده آلت تناسلی دارند که رابطه جنسی را دشوار میکند. اکثر پزشکان پیشنهاد می کنند تا زمانی که پلاک و خمیدگی بدتر نشده و بیمار حداقل برای ۹ تا ۱۲ ماه بدتر نشده است ، جراحی را به تعویق بیندازید.
با انجام آزمایشها مربوطه، نشان دادن آنچه در داخل آلت تناسلی شما میگذرد کمک میکند تا پزشک متخصص اورولوژیست بتواند تصمیم بگیرد که کدام نوع جراحی برای شما بهترین است.
دستگاه های پروتز آلت تناسلی
برای آقایانی که کجی آلت تناسلی و اختلال نعوظ متوسط یا شدید دارند، پروتز آلت تناسلی یا پمپ باد شونده یا میله های سیلیکونی که در داخل آلت تناسلی قرار می گیرند پیشنهاد بهتری است. در اگثر موارد، این امر باعث صاف شدن آلت تناسلی می شود و به آن اجازه می دهد تا برای رابطه جنسی به اندازه کافی سفت شود. اگر دستگاه به اندازه کافی آلت تناسلی را صاف نکند، جراح ممکن است با مدل سازی پلاک در برابر پروتز سفت یا با برش پلاک و استفاده از پیوند برای پوشاندن دهانه، آن را بیشتر صاف کند.
استفاده از دستگاه وکیوم آلت تناسلی
استفاده از دستگاه وکیوم یکی از پرکاربرد ترین راههای درمان کجی آلت تناسلی آقایان می باشد. با استفاده از این دستگاه تا حد زیادی میتوان این مشکل را برطرف کرده و از پیشرفت این بیماری جلوگیری کرد.
استفاده از دستگاه وکیوم بسیار راحت بوده و تاثیر زیادی در حل مشکل کجی آلت تناسلی دارد فقط برای رسیدن به نتیجه ی خوب و دلخواهتان میبایست طول درمان با دستگاه وکیوم را کامل کنید .
باید بدانید که کجی آلت تناسلی به سمت پایین آقایان به خودی خود باعث آسیب به قدرت باروری نمیشود. اما اگر کجی عضو بیش از ۳۰ درجه باشد،باعث ایجاد مشکل در ایجاد رابطه برای خود و همسرش می شود. جهت درمان کجی آلت تناسلی شدید، جراحی بسیار موثر است. اما اگر کجی آلت شدید نباشد همانطور که گفته شد پزشک متخصص اورولوژی پس از انجام معاینات ، داروهای مورد نیاز را تجویز می نماید.
دکتر کیوان آقامحمدپور فوق تخصص اورولوژی ، مجاری ادراری و ناباروری