سنگ کلیه چیست
زمان مطالعه: 5 دقیقه

باید بدانیم که سنگ کلیه چیست، سنگ کلیه بیماری شایعی بوده و در حدود 10-20 درصد افراد جامعه ما مبتلا به آن هستند. سنگ کلیه به واسطه درد بسیار شدیدی که ایجاد می کند و معادل درد زایمان در نظر گرفته می شود، مورد توجه قرار می گیرد.

 و بیشتر در افراد میانسال دیده می شود، طبق آمار بدست آمده سنگ کلیه در آقایان نسبت به خانم ها بیشتر دیده می شود.

  • چگونه سنگ کلیه ایجاد می شود؟

در مورد تشکیل سنگ تئوری های مختلفی بیان شده است؛ و لیکن اساس همه آنها بر این اصل استوار است که اگر میزان ماده حل شده در ادرار تولیدی بیش از حد اشباع آن باشد،رسوب این ماده ظاهر شده و به صورت سنگ بروز می کنند.

 

بخوانید : کوچکی آلت تناسلی

  • عوامل تشدید تشکیل سنگ کلیه چیست ؟

  1. آب و هوای گرم و خشک : شیوع سنگ کلیه در این نوع آب و هوا بیشتر است و افرادی که در مناطق گرمسیری زندگی می کنند، بیشتر به آن مبتلا می شوند.
  2. شغل : افرادی که در محل کار خود با گرما و بی آبی دست و پنجه نرم می کنند، سنگ کلیه بیشتری دارند .مثلاً آشپزها یا نانواها سنگ سازی بیشتری دارند.افرادی که شغل های بی تحرک و ساکن دارند بیشتر دارند مثل مدیران و افراد پشت میز نشین.
  3. وزن بالا : افرادی که وزن بالا دارند سنگ سازی بیشتر دارند. در افراد چاق میزان تشکیل سنگ های اسیداوریک به صورت معنی داری افزایش می یابد.
  4. آب : مهم ترین عامل در جلوگیری از تشکیل سنگ مصرف زیاد آب می باشد.افرادی که بیش از 3 لیتر آب در روز مصرف می نمایند سنگ سازی بسیار کمتری دارند.
  5. ارث : در افرادی که پدر یا مادر ،خواهر یا برادر مبتلا به سنگ کلیه باشد ،سنگ سازی بیشتر است.
  6. عفونت های ادراری : در خانمها نسبت به آقایان عفونتهای ادراری شایعتر بوده و میزان تشکیل نوعی از سنگ که استرویتی یا عفونی نامیده می شود، بیشتر است.
  7. بیماری های مادرزادی کلیه : بیماری هایی که باعث انسداد در مسیر ادراری می شوند باعث تجمع ادرار و رسوب شده،میزان سنگ ادراری بیشتر می شود مثل تنگی مادرزادی محل اتصال حالب به لگنچه
  8. بیماری های ارثی خاص : این بیماری ها باعث تولید بیش از حد یک ماده در بدن و رسوب در ادرار می شود و می تواند کل اعضای خانواده را گرفتار سنگ کلیه نمایند.این افراد معمولاً از سنین کودکی شخص را گرفتار می کنند مثل سیستنوری
  9. رژیم غذایی : استفاده از فرآورده های پروتئینی مثل گوشت قرمز و یا کله پاچه میزان احتمال تولید سنگ را بیشتر می کند.
  10. نمک : مصرف زیاد نمک باعث افزایش احتمال تولید سنگ کلیه می شود.
  • آیا نوع آب مصرفی روی سنگ سازی تاثیر گذار است؟

سوالی که خیلی از افراد از بنده می پرسند این است که آیا نوع آب مصرفی ،فرضاً آب چشمه یا شهر خاصی تأثیر گذار هست ؟ یا سوال می شود آیا آب مصرفی شهر سنگ سازی بیشتری می کند؟ حقیقت اینست که مطالعات متعددی در این خصوص انجام شده ولی ارتباطی بین سختی آب با میزان تشکیل سنگ کلیه پیدا نشده است.

بخوانید : گرفتن روزه برای بیمار سنگ کلیه

  • علائم درد سنگ کلیه چگونه است؟

درد سنگ کلیه به صورت تیپیک و دوره ای بوده،ماهیت کولیکی دارد و به فاصله چند دقیقه از تسکین ،دوباره تشدید می شود. شدت آن بسیار شدید است. این درد از یک پهلو شروع شده و به کشاله ران همان طرف تیر می کشد. بعضی موارد ممکن است فرد با وجود اینکه سنگ بزرگ دارد و اصطلاحاً شاخ گوزنی گفته می شود، هیچگونه علائمی مثل اینگونه دردها را ندارد و ممکن است کلیه فرد به مرور تماما توسط سنگ اشغال شود. بنابراین وجود درد فرصتی است که بیمار را به سوی درمان هدایت نماید.

از علائم همراه دیگر این درد، تهوع و استفراغ شدید است.

علائم ادراری نیز همراه می باشد که شامل:

 – دفع خون در ادرار

ادرار به رنگ چای می شود . ممکن است در بعضی موارد این خون آشکار نباشد و در آزمایش میکروسکوپی ادرار تشخیص داده شود.

– سوزش ادرار

شخص هنگام ادرار کردن احساس سوزش و تیر کشیدن دارد.

رهایی از تکرر ادرار

– تکرر ادرار

میزان دفع ادرار افزایش می یابد و فرد بدون داشتن ادرار زیاد مکرراً مراجعه به دستشویی دارد.

  •  روش های تشخیص سنگ کلیه :

ساده ترین روش سونوگرافی است ولی در بعضی موارد سونوگرافی قادر به تشخیص نیست و ممکن است نیاز به انجام CT-SCAN و یا به ندرت IVP استفاده گردد.

  • کدام دارو برای درد سنگ کلیه مناسب هست ؟

بهترین دارو سنگ کلیه چیست که جواب سریع در زمان درد ایجاد کند ، استفاده از شیاف دیکلوفناک یا ایندومتاسین داروهای مناسبی برای تسکین درد بیمار است .

از مسکنهای دیگر مثل استامینوفن یا ژلوفن یا سلکسیب و … هم امکان استفاده دارد.

در موارد درد خیلی شدید مراجعه به اورژانس و تزریق آمپول پتیدین یا مورفین لازم است .

  • روش درمان سنگ کلیه :

  1. استفاده از محلول هایی که می تواند به صورت شیمیایی سنگ کلیه را حل نماید
  2. سنگ شکنی برون اندامی  SWL  با استفاده از امواج ماورای صوتی
  3. سنگ شکنی درون اندامی TUL
  4. سنگ شکنی درون اندامی با استفاده از آندوسکوپ انعطاف پذیر (RIRS)
  5. خروج سنگ با استفاده از شکاف بسیار کوچک در پهلو PCNL
  6. استفاده از روش لاپاراسکوپی جهت خروج سنگ های ادراری
  7. عمل جراحی باز که بسیار به ندرت انجام می شود

 

بهترین حالت درمان سنگ کلیه چیست تمامی سنگ های کلیه قابل شکستن با سنگ شکنی برون اندامی نیستند.بهترین با این روش زمانی است که اندازه آن کمتر از ۱.۵سانتی متر باشد. هر چقدر سنگ بزرگتر باشد، قطعات شکسته شده بیشتر و درد شخص بیشتر است. جنس سنگ فاکتور مهم دیگری است. به طوری که سنگ های سیستینی مقاوم ترین سنگ ها هستند و امکان موفقیت سنگ شکنی برون اندامی کمتری دارند. بهتر است بیش از دو بار سنگ شکنی برون اندامی با توجه به عوارض بد آن روی کلیه انجام نشود و اگر سنگ به هر علتی مثلاً بزرگی ابعاد آن یا جنس آن شکسته نشود، از روش های جراحی آندوسکوپی جهت خروج آن استفاده گردد.

 

 

دکتر کیوان آقامحمدپور فوق تخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری و ناباروری

 

آپاراتپیج دکتر کیوان آقامحمدپور در سایت آپارات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *