در این مقاله می خوانید :
پروستات غده کوچکی است که دقیقاً در زیر مثانه قرار دارد و مجرای ادراری از وسط آن رد می شود . با افزایش سن و حدوداً از 50 سالگی غده پروستات شروع به بزرگ شدن کرده ، علایم مربوط به بزرگ شدن آن ظاهر می شود و در مواردی نیاز به جراحی پروستات می باشد.
-
علایم بزرگی پروستات:
- جریان ضعیف ادراری
- قطره قطره آمدن ادرار
- عدم تخلیه کامل ادرار
- تکرر ادرار
- زور زدن جهت ادرار کردن
- سوزش ادرار
- احساس شدید جهت ادرار کردن
- شب ادراری
-
پروستات کی باید عمل شود؟
اگر هر یک از این موارد وجود داشته باشد به علت خطراتی که برای بدن دارد بهتر است عمل انجام شود:
- ادرار خونی
- سنگ مثانه
- عدم بهبود علایم پروستات با دارو
- عفونت ادراری مکرر
- نارسایی کلیه
بخوانید : پروستات و مشکل در اختلال نعوظ
-
آیا آزمایش PSA در جراحی پروستات تعیین کننده است؟
آزمایش PSA بالا یا پایین در انتخاب بیماران جهت جراحی نقشی ندارد. آزمایش PSA جهت تعیین خوش خیمی و بدخیمی پروستات کاربرد دارد و نرمال بودن آن نشان دهنده کوچکی پروستات نیست .چنانچه آزمایش PSA بالا باشد نیاز به نمونه برداری پروستات یا بیوپسی وجود دارد .
-
روشهای جراحی پروستات:
کلاً روشهای عمل جراحی پروستات به دو نوع کلی روشهای باز (سنتی) و بسته که شامل روشهای لیزر ، اندوسکوپی (TURP) و لاپاراسکوپی می باشد .
در حال حاضر بهترین روش جراحی پروستات ، روش اندوسکوپی (TURP) است که پروستات با استفاده از ابزار تراش داده شده و نمونه های آن با شستشو از طریق مجرا خارج می شود .اندازه پروستات هر مقدار باشد با این روش قابل انجام است. نکته مهم در این عمل اینست که پروستات به صورت کامل برداشته شود و بیمار دچار عود و بزرگی مجدد پروستات نشود . این عمل توسط متخصص اورولوژی یا فوق تخصص اورولوژی انجام شده و مدت زمان بستری فقط یک شب در بیمارستان می باشد. این روش با بی حسی موضعی قابل انجام بوده و کمترین درد و عوارض بعد از بیهوشی را دارد .در این روش حتی میتوان سنگهای داخل مثانه را در هر ابعادی باشد شکست و خارج کرد .
-
عوارض جراحی پروستات:
خوشبختانه در روش اندوسکوپی (TURP) میزان عوارض مثل بی اختیاری ادراری ، ناتوانی جنسی ، طول بستری ، احتمال لخته شدن خون و آمبولی بسیار کم و در حد ناچیز است . بعد از هر عمل پروستات پرتاب مایع منی به جلو کم می شود .
-
مراقبت قبل از عمل پروستات:
- مصرف آنتی بیوتیک قبل از عمل
- عدم مصرف آسپیرین و سایر رقیق کننده های خون یک هفته قبل از عمل
- انجام نوار عصبی مثانه یا یورودینامیک در برخی موارد خاص که ممکن است علل مغزی تاثیر گذار باشد توصیه می شود .
بخوانید : PSA در پروستات
-
مراقبتهای بعد از عمل پروستات؟
- بعد از عمل جراحی پروستات و خروج قطعات آن ، سوند سه راه شستشو گذاشته شده و شستشو جهت جلوگیری از خونریزی انجام می شود و در طول شب بستری ادامه می یابد .
- خروج سوند ادراری سه روز تا یک هفته بعد از عمل انجام می شود .
- تا 6 هفته بعد از عمل از بالا بردن اجسام سنگین اجتناب نمایید .
- رابطه جنسی 6 هفته بعد از جراحی پروستات قابل انجام است.
-
اختلال نعوظ بعد از جراحی پروستات؟
بعد از انجام جراحی خوش خیم پروستات امکان اختلال در نعوظ وجود ندارد . فرد توانایی جنسی خود را مثل قبل از عمل داراست و توصیه می شود 6 هفته بعد از عمل رابطه داشته باشد .تنها مشکل در پرتاب مایع منی به جلو ایجاد می شود ولی بقیه روند جنسی دست نخورده باقی می ماند .
دکتر کیوان آقامحمدپور فوق تخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری و ناباروری
پیج دکتر کیوان آقامحمدپور در سایت آپارات